Door de schaduw te belichten worden patronen zichtbaar

Allemaal herkennen we wel stukken in onszelf waar we niet trots op zijn en die we liever uit het zicht laten. Het zijn delen van ons die we afwijzen, die er niet mogen zijn: onze zogenaamde schaduwkanten. Vaak spelen daarbij opgelegde normen en waarden uit de jeugd ons parten. Deze kunnen heel hardnekkig zijn en soms zelfs tegengesteld aan wie wij werkelijk zijn.

Het gezin waarin we zijn opgegroeid bepaalt in grote mate wat er van ons verwacht wordt. Later wordt daar ook de buitenwereld steeds meer bij betrokken. De sociale druk wordt daarmee nog opgehoogd om dat wat niet hoort of niet mag buiten spel te zetten. Als deze stukken, omdat ze nu eenmaal bij ons horen, toch omhoog komen borrelen, dan bezorgen ze ons een gevoel van “last”.  Een last die we maar wat graag zo snel mogelijk willen kwijtraken. En waar kunnen we die last nu veiliger opbergen dan in onze eigen schaduw. De schaduw die we met ons eigen lijf creëren en vervolgens met man en macht bewaken.

Vraag niet aan de wereld wat jij voor haar kunt doen. Doe in plaats daarvan wat je hart je ingeeft. Dat is precies hetgeen de wereld van je vraagt.

Naarmate ons leven vordert zullen deze schaduwkanten echter steeds vaker aan het licht komen. Het meest voelbaar voor onszelf, omdat wij deze herkennen. Vaak weerspiegeld in de ander die we op ons pad tegenkomen. Dit kan tot confronterende situaties leiden, waardoor de last weer voelbaar wordt. En dat is precies de bedoeling.
De schaduw wil niet alleen herkend worden, maar ook erkend, belicht en vervolgens zichtbaar, zodat wij er grip op kunnen krijgen en deze ons niet meer onverwacht bespringt.

Door die stukken in jezelf, die er van jou om welke reden dan ook niet mogen zijn, op liefdevolle wijze te belichten, worden patronen zichtbaar. Dit kan alleen door geen oordeel te vellen over die afgewezen stukken in jezelf. Alles mag er zijn. Die patronen geven inzicht in het hoe, wat en waarom van die afgewezen kant in jou. Door je daar bewust van te worden, kan het op een goede wijze geïntegreerd worden in je leven. Vanuit die bewustwording is het een kwestie van ombuigen van dat negatieve idee over die schaduwzijde naar een positievere vormgeving daarvan, gewoonweg door het er te laten zijn.

Een hele klus, want onze innerlijke stemmetjes zijn er meesters in om ons af te leiden.
Toch is het zeker de moeite waard. Als onze schaduw belicht mag worden en de patronen helder worden, kan onze energie beter gericht worden.
Dat wat er in liefde mag zijn levert energie op. Die energie is nodig om ons met de juiste intentie in ons leven te begeven en dat te gaan doen wat ons hart ons ingeeft.